AMC'nin 15 Emmy ve 4 Altın Küre ödüllü dizisi Mad Men, 60'larda modern reklamcılığın filizlerinin atıldığı Madison Bulvarı'nın çılgın reklamcılarını konu alıyor. Dizi bol bol yaratıcı zeka, safi karizmadan oluşan adamlar, alımlı hanımefendiler, ihtiras dolu ilişkiler, su gibi içki ve bolca cinsellik içeriyor. 60'ların ışıltılı reklamcılık dünyası, harika bir kurguyla anlatılıyor.
Dizinin ana karakteri Donald Draper, Sterling Cooper isimli bir ajansın yaratıcı yönetmeni. Ajansın aldığı tüm kreatif başarılar arkasındaki bu adam, parlak zekasının yanında gizem dolu bir arka plana sahip. Dizi içerisinde Draper'ın ajansta yaşadıkları, ailesi ve yasak aşkları düzgün kurulmuş bir dengeyle izleyiciye aktarılıyor. Diziyi izlerken 60'ların o içki ve sigara kokularıyla, Frank Sinatra'yla, politik olaylarla ve parayla yoğurulmuş havasını hissetmek mümkün.
Mad Men'de resmedilen Madison Avenue aslında gerçeği fazlasıyla yansıtıyor. O dönemdeki reklamcılık dünyasının durumu dizideki gibiydi. Reklamcılığın en prestijli olduğu zamanların o dönemler olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Pahalı arabalar, lüks evler, önemli davetler, bol içki ve seks!
O dönemden bu döneme reklamcılık bir hayli değişti, birçok evrim geçirdi. Büyük ajanslar dünyaya yayıldı ve daha da büyüdüler. Fakat reklamcılığın prestijinin ve ışıltılı dünyasının aynı kalması mümkün olmadı. O dünyadan geriye kalan uzun çalışma saatleri, yüksek stres ve toplumda "En az güvenilen meslek grupları" sıralamasında en üstlerde yer alan bir mesleğin mensubu olma durumu kaldı.
Çılgın Adamlar'dan, Stresli Adamlar'a nasıl gelindi, reklamcılık neden prestijini kaybetti, bunu oturup bir düşünmek lazım.